Een bulletjournal?

Wat is een Bullet Journal?

Een Bullet Journal is een systeem om jouw afspraken, taken, plannen, to-do lijstjes en dergelijke op één plek te verzamelen. Tegenwoordig gebruiken we veel digitale apps om deze informatie bij te houden of zwerven er duizenden lijstjes tussen je nachtkastje en je bureau.

Toch vind ik het soms fijner om gewoon in de pen te klimmen en een aantal zaken goed op te schrijven.  Het leuke en vooral ook fijne van een Bullet Journal is, dat je deze naar eigen wens kunt aanpassen en invullen. Het is een agenda, dagboek, logboek in 1 zonder begrenzing. Je kunt het zo simpel en creatief maken als je wilt! En.. Je zit gelijk weer iets minder achter een schermpje. Zo werk ik meestal voordat ik naar bed ga mijn Bullet Journal bij. Ruimt lekker het hoofd op en ik weet wat er de komende dag staat.

Wat kun je allemaal noteren in jouw Bullet Journal?

Zoals ik eerder al aangaf, kun je met een Bullet Journal alle kanten uit. Je kunt allerlei zaken noteren. Je houdt dus die zaken bij die bij jouw leven aansluiten! Denk bijvoorbeeld aan:

 • Agenda
 • To Do lijst
 • Nog te lezen lijst
 • Nog te kijken lijst
 • Habit tracker (drink ik genoeg water? Sport ik genoeg?)
 • Wensenlijst
 • Herinneringen
 • en nog veel meer

Wat heb je nodig voor een Bullet Journal?

 • Notitie boekje (liefst met puntjes of ruitjes maar hoeft niet)
 • Pennen / potloden in verschillende kleuren
 • zacht tekenpotlood (voor als je het eerst met potlood doet, zeker een aanrader in het begin)
 • Gum
 • Liniaal

eventueel:

 • Washitape
 • Stickers
 • Paperclips in alle kleuren van de regenboog

Erg handig om je hoofd leeg te maken!

Ik ben niet zo’n ‘creabea’ dus ik ben begonnen met alleen het bovenste gedeelte van het lijstje. Dit is ook 1 van de redenen waarom ik een ‘BuJo’ ben gaan bijhouden. Het dwingt mij om even te gaan zitten en te bedenken hoe ik mijn week en maand in ga delen en dat zelf leuk op papier te zetten.

Daarnaast werkt het BuJo voor mij heel goed om mijn hoofd leeg te maken. Heel erg behulpzaam als je elke avond met lijstjes in je hoofd gaat slapen of net als ik in een burnout zit en geen overzicht meer hebt.

Het allerbelangrijkste aan een BuJo is dat jij deze inricht zoals jij het wil hebben en bevalt een weekly niet? Dan maak je toch een nieuwe! Dat vind ik zo fijn en zeker in het begin is dat wel belangrijk. Laat je niet overrompelen door alle mooie bulletjournals online. Dat heeft er bij voor gezorgd dat ik ruim een jaar later pas aan mijn journal ben begonnen.

Ik dacht echt dat kan ik niet.

Ik zet even een aantal linkjes op een rij:

Bulletjournals waar te koop?

Er zijn verschillende plekken waar je de bulletjournals kunt krijgen. Ik heb de mijne bij de action gekocht, die waren maar 2 euro, dus ik heb er gelijk 2 meegenomen en ik hoop stiekem dat ze nog een voorraadje hebben want ze zijn erg fijn. Deze hebben 90 grams papier en dat is erg prettig dan drukt de pen of stift ook niet zo makkelijk door. Ze zijn wel erg kwetsbaar dus een tip als je deze dagelijks doorbladert, verstevig de kaft met transparant kaft folie. Om te voorkomen dat de rug scheurt.  Dan zijn ze ook nog te verkrijgen bij Bruna, Hema, de boekhandel.

De meest verkochte zijn die van Leuchtteurm1917  en Moleskine maar inmiddels zijn er veel verschillende soorten verkrijgbaar. Neem eens een kijkje op bol.com ik heb ze al voor je gesorteerd op dotted pagina’s.

Let goed op de dikte van het papier. Ga je met potloden aan de gang dan is 80 grams voldoende, maar wil je echt met stiften of brushpens aan de slag, kijk dan liever naar 90 grams papier. Ik zou in ieder geval voor je eerste BuJo niet gelijk een dure kopen. Het is namelijk echt even puzzelen wat je erin wil zetten.

In mijn volgende post neem ik je mee naar mijn (voorlopige) opbouw van een BuJo.

Hoe ziet die van jou er uit?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.